Miód pszczeli jest to słodki wonny produkt, wytworzony przez pszczołę miodną z nektaru kwiatów lub spadzi zmagazynowany w komórkach plastra.

Główne składniki miodu to:

  • glukoza,
  • fruktoza,
  • związki azotowe (nieznaczne ilości),

  • kwasy organiczne:

    • jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, bursztynowy i inne,

  • substancje mineralne (niewielkie ilości),

  • enzymy:

    • diastaza, sacharaza, katalaza, fosfataza.

Enzymy są to swoiste białka wytworzone przez organizmy roślinne i zwierzęce. Enzymy są szeroko rozpowszechnione, bez nich niemożliwe byłoby bytowanie żywych organizmów. Takie podstawowe funkcje życiowe jak trawienie węglowodorów, białek i tłuszczów, a nawet oddychanie odbywa się przy udziale enzymów.

  • Witaminy: B1, B2, B6, B12,C, A

Właściwości niektórych miodów występujące na naszym terenie:

 

Miód spadziowy jest barwy ciemnej, posiada zapach lekko korzenny, a smak łagodny. Słodki smak miodu jest przyjemny, łagodny, nieco żywiczny. Posiada znaczne ilości enzymów oraz witaminy z grupy B. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Polecany jest szczególnie w schorzeniach dróg oddechowych oraz w stanach zmniejszonej odporności.

 

Miód lipowy należy do najpopularniejszych polskich miodów pozyskiwanych pod koniec czerwca i w lipcu. Posiada barwę od jasnożółtej do jasnobursztynowej z możliwym zielonkowatym odcieniem spowodowanym domieszką spadzi lipowej. Charakteryzuje się on silnym aromatem kwiatu lipy. W smaku jest ostry, lekko gorzkawy. Jest zaliczany do miodów o wysokiej aktywności antybiotycznej. Miód lipowy szczególnie jest zalecany w przeziębieniach, grypie, w zapaleniach zatok nosa i  oskrzeli. Ma działanie przeciwgorączkowe i napotne.

 

Miód wielokwiatowy występuje w  barwach od jasnożółtej do ciemnoherbacianej. Ma zapach mniej lub bardziej intensywny zbliżony do zapachu nektaru, z którego powstał. Zalecany jest on w szeroko pojętej profilaktyce zdrowotnej np.w schorzeniach alergicznych, wyczerpaniu fizycznym i przy przeziębieniach. Ma właściwości regenerujące i wzmacniające organizm człowieka.