Tradycja wyrobu miodu pitnego jest równie stara jak wyrabiania napoju z winogron. Szczególnie na ziemiach polskich wyrób miodu pitnego był bardzo popularny. Jako trunek staropolski pojawia się w wielu przekazach literackich i filmowych - Onufry Zagłoba w filmowej wersji "Ogniem i mieczem"  to najlepszy w literaturze polskiej znawca miodu pitnego.

Każdy miód nadaje się do wyrobu miodu pitnego, jednakże najlepszym gatunkiem jest miód lipowy lub wielokwiatowy.

Aby  sporządzić miód pitny należy wcześniej przygotować matkę drożdżową z drożdży, np. malaga wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Najczęściej spotykamy miody pitne to:

  • trójniak,
  • dwójniak,

Miody pitne owocowe:

  • winogronowy,
  • wiśniowy,
  • malinowy.

Przykładowe przepisy:

Miód pitny trójniak:

  • 3 litry miodu (najlepiej Lipowego)
  • 6 litrów wody
  • 4-5 g fosforanu amonu (pożywka dla drożdży)
  • 1/4 litra matki drożdżowej (np. Malaga), Tokaj Lub Madera.

Naturalny miód pitny - dwójniak - okres dojrzewania trwa ok. 10 lat

Przepis:

  • 5 litrów miodu,
  • 5 litrów wody,
  • 5-6 g fosforanu amonu (na każde 10 litrów (brzeczki),
  • 0,5 litra matki drożdżowej.

(brzeczka to mieszanka wody i miodu).

Miody pitne owocowe które są w smaku wyborne wykonuje się bez gotowania brzeczki stosując wcześniej przygotowaną wodę, którą w znacznej części zastępuje się sokiem owocowym (moszczem) lub rozgniecionymi owocami.

Miód pitny winogronowy - dwójniak

  • 5 litrów miodu np. wielokwiatowego,
  • 2,5 litra wody,
  • 2,5 litra soku z czarnych winogron lub 3 kg rozgniecionych winogron,
  • 5-6 g fosforanu amonu
  • 1/4 litra matki drożdżowej.

Tym sposobem możemy wykonać miody pitne owocowe z innych owoców. Lekkie miody pitne owocowe są gotowe do spożycia po okresie około 1 roku.