Tradycja wyrobu miodu pitnego jest równie stara jak wyrabiania napoju z winogron. Szczególnie na ziemiach polskich wyrób miodu pitnego był bardzo popularny. Jako trunek staropolski pojawia się w wielu przekazach literackich i filmowych - Onufry Zagłoba w filmowej wersji "Ogniem i mieczem" to najlepszy w literaturze polskiej znawca miodu pitnego.
Każdy miód nadaje się do wyrobu miodu pitnego, jednakże najlepszym gatunkiem jest miód lipowy lub wielokwiatowy.
Aby sporządzić miód pitny należy wcześniej przygotować matkę drożdżową z drożdży, np. malaga wg przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Najczęściej spotykamy miody pitne to:
- trójniak,
- dwójniak,
Miody pitne owocowe:
- winogronowy,
- wiśniowy,
- malinowy.
Przykładowe przepisy:
Miód pitny trójniak:
- 3 litry miodu (najlepiej Lipowego)
- 6 litrów wody
- 4-5 g fosforanu amonu (pożywka dla drożdży)
- 1/4 litra matki drożdżowej (np. Malaga), Tokaj Lub Madera.
Naturalny miód pitny - dwójniak - okres dojrzewania trwa ok. 10 lat
Przepis:
- 5 litrów miodu,
- 5 litrów wody,
- 5-6 g fosforanu amonu (na każde 10 litrów (brzeczki),
- 0,5 litra matki drożdżowej.
(brzeczka to mieszanka wody i miodu).
Miody pitne owocowe które są w smaku wyborne wykonuje się bez gotowania brzeczki stosując wcześniej przygotowaną wodę, którą w znacznej części zastępuje się sokiem owocowym (moszczem) lub rozgniecionymi owocami.
Miód pitny winogronowy - dwójniak
- 5 litrów miodu np. wielokwiatowego,
- 2,5 litra wody,
- 2,5 litra soku z czarnych winogron lub 3 kg rozgniecionych winogron,
- 5-6 g fosforanu amonu
- 1/4 litra matki drożdżowej.
Tym sposobem możemy wykonać miody pitne owocowe z innych owoców. Lekkie miody pitne owocowe są gotowe do spożycia po okresie około 1 roku.